Suntem pe cale de a pierde si paternitatea ciobanestilor romanesti
Cateii mioritici raman ai nimanui
A.Ch.R.08 se crede mai desteapta decat Ministerul Agriculturii
Pentru omologarea internationala a rasei ciobanestilor romanesti, mioritici si carpatini, se duce un adevarat razboi. Considerata de catre partile aflate in conflict o "adevarata prioritate nationala", omologarea rasei este insa tergiversata de interese obscure. Asociatiei Chinologice din Romania (
A.Ch.R), recunoscuta ca reprezentanta a chinologiei romanesti de catre Federatia Chinologica Internationala, i-a fost respinsa cererea de a-si modifica sediul si statutul, lucru care poate duce la anularea tututror actelor emise de catre acesta asociatie. Clubul National al Cainilor Ciobanesti Romanesti, recunoscut de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei drept singurul abilitat sa se ocupe de omologarea acestei rase, se izbeste de refuzul
A.Ch.R. de a recunoaste legalitatea actiunilor sale. In timp ce asociatiile se razboiesc, ciobanestii romanesti raman "simbolul national" doar cu numele. Despre omologarea rasei, am stat de vorba cu Atilla Kelemeni, presedintele Colegiului Arbitrilor din cadrul
A.Ch.R.
Ministerul Agriculturii a aprobat schimbarea "portretului robot"
Rep: Emiterea unei hotarari judecaroresti prin care
A.Ch.R. i se respinge cererea de modificare a statutului si a sediului, pune sub semnul intrebarii toate actele emise in ultimii 2 ani de catre aceasta asociatie. Cum comentati acest lucru?
Atilla Kelemeni: Este o hotarare pe care noi am contestat-o. Asteptam sa vedem ca va decide recursul. Dupa cum stiu eu, desi nu am participat niciodata la procese, consider ca vor exista suficiente documente care vor atesta legalitatea organizatiei si a activitatii acestei asocieri, indiferent unde functioneaza.
Rep: La ora actuala
A.Ch.R. se afla in situatia de a fi exclusa din Federatia Chinologica International (FCI)?
AK: Nu cred, vom face recurs. Federatia decide care asociatie chinologica este membra a sa. Consideram ca nu se va ajunge la astfel de lucru.
Rep: Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) a aprobat modificarea standardelor ciobanestilor romanesti, anul acesta, cat si existenta unei asocieri care sa se ocupe de acesta rasa. Cum comentati?
AK: Cred ca MAA nu a procedat corect si si-a depasit atributiile. A fost indus in eroare in anumite situatii de catre cei care au prezentat diferite acte la minister. Nu stiu cum au ajuns la acesta concluzie, iar cand noi am cerut reabilitarea acestei hotarari, ne-au zis ca nu au fost in cunostinta de cauza cand au facut modificarea standardelor.
Rep: Ati respectat sau nu normele ministerului?
AK: Nu ministerul regleaza standardele rasei. Ministerul poate, prin niste comisii de specialitate, sa aprobe eventual o propunere venita din partea forurilor competente. Noi consideram ca
A.Ch.R. este destul de competenta ca sa-si spuna parerea de specialist.
Maghiarii se dau mioritici
Rep: Cum comentati urmatoarea stare de fapt: presedintele colegiului de arbitri, directorul si angajatii cartii de origine romane (evidenta tuturor cainilor de rasa din Romania), vicepresedintele
A.Ch.R. sunt cetateni romani de origine maghiara?
AK: In public am fost prezentat neroman. Eu sunt roman. Prezentarea problemei in contextul ca maghiarii au interesul sa nu omologheze rasa nu va duce nicaieri. Eu am fost primul arbitru care a arbitrat in '79 intr-o competitie internationala si pentru mine tot timpul se arboreaza drapelul Romaniei nu al Ungariei. Am condus 8 ani de zile procesul de standardizare nationala a ciobanestilor romanesti si am renuntat tocmai din cauza acestui gen de acuzatii.
Rep: De ce nu s-a facut pana acum omologarea ciobanestilor romanesti?
AK: Problema trebuie pusa ca prioritate nationala. Rasa trebuie sa fie genetic bine fundamnetata. Pe de alta parte, ciobanul care creste aceasta rasa si nu prea tine cont de standard, nu prea merge la expozitii. In plus este un obicei popular: la stana, femelele sunt omorate din cuib pentru ca sunt considerate mai slabe, altfel pazeste ferma un mascul. Au mai aparut probleme cu dentitia acestor caini. Au ajuns printre invingatori caini cu pregnante defecte anatomice. Asta tine de arbitrii care sunt in numar de 70 si nu toti de aceeasi valoare.
Rep: Arbitrarea ciobanestilor romanesti dupa ce standarde se face?
AK: Se face dupa standardele Ministerului Agriculturii care au fost aprobate in 1982. Bineinteles ca nu este nici o crima daca cineva incearca sa modifice standardul. Nici ciobanescul german nu a aratat acum 90 de ani la fel ca astazi.
Rep: La concursul din 6 decembrie, organizat de Clubul National de Caini Ciobanesti Romanesti (CNCCR) ati delegat arbitri?
AK: Noi nu am primit la
A.Ch.R. nici o doleanta de acest gen. CNCCR nu este membru al asociatiei noastre.
A.Ch.R. poate sa trimita arbitri doar organelor ierarhic inferioare, la cei care recunosc statutul
A.Ch.R. CNCCR, din informatiile mele, nu recunoaste statutul nostru si nu are dreptul sa primeasca arbitri. Noi suntem insa pentru o colaborare cu acest club.
Valentina ROSOGA
www.ziua.ro/display.php?