Standardul unei rase reprezinta de fapt un caine ideal.
Cat de mult se apropie un exemplar de acest standard se apreciaza in ring la momentul arbitrajului.
Starea de prezentare a unui caine poate varia de la o zi la alta astfel incat se pot inregistra variatii ale calificativelor obtinute dar doar in functie de starea si nivelul de prezentare nu si de defectele fizice sau genetice.
La acest album se gasesc prezentate si explicate diverse defecte si puncte de neconformitate cu standardul rasei, indicandu-se cauzele, originea si eventualele posibilitati de corectare a lor dar si modul lor de transmitere.
STANDARDUL OFICIAL AL RASEI CIOBANESC ROMANESC MIORITIC VALABIL PENTRU ANUL 2014
TARA DE ORIGINE : ROMANIA
CLASIFICAREA DUPA NORMELE FCI,UCI si AKC : Grupa II-a : Caini de tip Pinscher si Schnauzer, Molosoizi, Bouvier elvetian, caini montani. SECTIUNEA 2.2 : Molosoizi, tipul montan. Fara probe de lucru
SCURT ISTORIC: Ciobanescul Romanesc Mioritic a fost selectionat dintr-o rasa naturala existenta in Carpati.
Standardul a fost intocmit de Facultatea de Medicina Veterinara – Universitatea Agronomica Bucuresti si C.N.C.C.R., sub directa indrumare a dr. Jean Maurice Paschoud, presedintele Comisiei de Standarde a Federatiei Chinologice Internationale in anul 1998.
ASPECT GENERAL : Este un caine de talie mare, de tip molosoid, cu o structura compacta si robusta, avand o osatura puternica, tipica molosoizilor, si inspirand forta si respect. In ciuda masivitatii sale impresionante este extrem de agil, surprinzandu-si adversarii prin miscarile sale extrem de precise si foarte rapide. Este rezistent la boli si conditii de mediu si hrana dificile, fapt ce il face foarte usor adaptabil oricarui habitat.
PROPORTII IMPORTANTE : Lungimea botului este mai mica sau cel mult egala cu lungimea craniului. Inaltimea pieptului trebuie sa fie aproximativ 50% din inaltimea la greaban.
COMPORTAMENT SI CARACTER : avand un temperament calm si bine echilibrat in special in cazul aglomerarilor urbane, devotamentul sau pentru stapan il poate conduce pana la sacrificiu el necunoscand ce inseamna frica.Este foarte atasat de copii cu care este gata sa se joace intotdeauna dar va fi intotdeauna extrem de rezervat cu strainii.Curajul si devotamentul sau sunt proverbiale, numeroasele legende si povestiri proband acest lucru.Este singurul caine care poate ataca ursul cu sanse egale in lupta. Personalitatea sa puternica nu reprezinta un obstacol in calea educarii lui ramanand totusi cainele unui singur stapan.
CAPUL : masiv si complet acoperit de par cu o lungime uniforma.
1. REGIUNEA CRANIANA : masiva, avand partea frontala lata si o protuberanta occipitala proeminenta.
2. STOPUL : putin marcat.
3. TRUFA : mare, lata si neagra.
4. BOTUL : usor mai scurt (sau cel mult egal) decit craniul; puternic si drept, se ingusteaza usor catre trufa si niciodata nu este ascutit.
5. Buze: groase, puternic pigmentate. Conturul buzelor este negru, ele fiind usor coborate in partea comisurala din spate a gurii, dar nu excesiv.
6. MUSCATURA SI DENTITIA : muscatura puternica si cu o dantura bine dezvoltata este de tipul foarfeca sau cleste, de preferat in foarfeca. Absenta a doi premolari PM1 sau a doi molari M3 nu se sanctioneaza cu excluderea de la reproductie.
7. OBRAJI: nu sunt proeminenti;
8. OCHII : migdalati sunt mijlocii ca marime in raport cu craniul, asezati oblic, de culoare capruie si avand gene foarte lungi .Specific rasei este conturul negru al ochiului si al genelor.
9. URECHILE : Inserate potrivit de sus, nu prea mari, de forma triunghiulara cu extremitatile usor rotunjite si atarnand lateral pe obraji.Cand cainele este atent sau in actiune urechile capata o pozitie usor spre inapoi. Cuparea urechilor nu este permisa.
GATUL : Puternic si gros, avand o lungime medie , formeaza cu linia spatelui un unghi de 40-45 de grade.
TRUNCHIUL : Viguros si puternic, usor alungit de forma rectangulara ,de preferat trapezoidal, este foarte musculos .
1. GREABANUL : Usor proeminent.
2. SPATELE : Este foarte musculos, lat si drept.
3. ZONALA RENALA : Larga, in miscare .
4. CRUPA : Este usor inclinata, creind impresia falsa a unei marimi mai mari a zonei posterioare.
5. TORACELE : este lat , adanc si bine dezvoltat in special in partea anterioara fata, coborand pana la nivelul coatelor pe care insa nu le depaseste, masurind circa jumatate din inaltimea la greaban.
6. ABDOMENUL : usor ascendent, fara a fi foarte supt (de tip ogar)
7.COASTELE : Bine arcuite si puternice , de forma ovaloida.
COADA : Este inserata destul de sus , in repaos atarnand pana la nivelul jaretului si avand varful usor recurbat catre in sus. In actiune sau in repaos nu se admite purtarea ei curbata sau culcata pe spate. Nu se permite cuparea cozii.
TRENUL ANTERIOR : Vazut din fata si profil membrele anterioare sunt paralele, drepte cu o osatura masiva si puternica. In partea posterioara a membrelor parul nu trebuie sa formeze “panase”, el trebuind sa fie uniform ca lungime si densitate pe intreaga suprafata a membrelor .
1. UMARUL : Omoplatul lat si usor inclinat catre inapoi formeaza cu bratul o angulatie scapulo - humerala de aproximativ 100 de grade.
2. ANTEBRATUL :Drept si foarte puternic.
3. COATELE : Masive si lipite de corp nedeviate spre interior sau exterior.
4. CARPUL : Articulatie elastica si mai mult alungit .
5. METACARPUL : Usor inclinat catre inainte.
6. LABELE ANTERIOARE : Sunt de forma ovala, compacte si foarte masive, acoperite abundent cu par lung.
7. UNGHIILE : Puternice, de preferat neagra si usor tocite.
8. CUZINETII : Sunt rezistenti, grosi si de culoare neagra.
TRENUL POSTERIOR : Vazute din spate membrele sunt paralele cu aplomburile drepte, angulatii usor deschise, osatura foarte puternica si o musculatura bine dezvoltata.Prezenta eventualilor pinteni nu se considera a fi un defect, recomandandu-se insa eliminarea lor pe cale chirurgicala sub varsta de sase saptamani sau dupa ajungerea la maturitate, datorita posibilitatilor de modificare a mersului cainelui sau de accidentare nedorita si involuntara.
1. COAPSA: Lunga, lata si foarte musculoasa
2. GRASET: Unghiul femuro –tibial este de circa 105 grade
3. METATARSUL : Este usor alungit , puternic si vertical.
4. GAMBA: Suficient de lunga, cu o buna osatura , musculoasa.
5. JARETII : Plasati nu prea sus, articulatia jaretului fiind mai degraba joasa. Sunt puternici, bine angulati, nedeviati spre interior sau exterior.
6. LABELE POSTERIOARE : Sunt masive si compacte, de forma ovala fiind usor mai mici decat cele anterioare si acoperite cu par abundent de lungime mare.
7. UNGHIILE : Puternice, de preferat de culoare neagra.
8. CUZINETII : Sunt rezistenti, grosi si de culoare neagra.
ALURA : Este deasemenea o carcteristica importanta a acestei rase, fiind liber si degajata, membrele miscandu-se in planuri paralelele iar pasul intins permitand o buna acoperire a terenului . Miscarea este armonioasa, supla, bine coordonata si facila. Miscarea preferata este trapul, galopul fiind sustinut si echilibrat. Caracteristica mersului o da faptul ca datorita salelor late si a crupei, care nu este piezisa, se creaza o falsa impresie a unei marimi mai mari a zonei posterioare, acest lucru il diferentiaza de celelalte rase apropiate ca aspect general dar mult mai mici ca gabarit.
ROBA : este un alt element caracteristic si specific al rasei.
1.PARUL : Parul caracteristic este un atribut esential al rasei, fiind lung de minim 10 cm, abundent, aspru, rezistent, cu aspect latos, drept sau eventual usor ondulat. El acopera in intregime capul, gatul, corpul, coada si membrele. Subparul este des si moale in special iarna, vara fiind mai rar pentru a permite o ventilatie mai buna a pielii. In functie de anotimp si de starea de ingrijire a cainelui, parul se poate prezenta sub forma impaslita pe portiuni mai mici sau mai mari, fapt nerecomandabil in cadrul participarilor competitionale.
2.CULOAREA : Culoarea predominanta este alba sau vanata, de preferat cu pete negre, gri, cenusiu. Nu se admite culoarea neagra, brun-roscata sau maron ca si culoare de baza. Se admite o acoperire de pana la 30% cu pete de culoare neagra sau gri.Pielea este de culoare roza si poate fi pigmentata cu pete mici de culoare gri.
TALIA SI GREUTATEA:
1. INALTIMEA LA GREABAN :
Pentru masculi : minim 70 cm
Pentru femele : minim 60 cm
Nu exista limite maxime de inaltime
2. GREUTATEA :
Pentru masculi : minim 45 kg
Pentru femele : minim 35 kg
Nu exista limite maxime de greutate.
DEFECTE : Orice abatere fata de standardul prezentat mai sus va fi considerat ca un defect si va fi penalizat in functie de marimea si gravitatea abaterii.
Defectele urmatoare constituie baza de departajare in cazul acordarii calificativelor “Excelent”, “Foarte Bine”, “Admis reproductie” si “Recomandat reproductie”:
- caractere sexuale secundare prea putin marcate,
- aspect general atipic, longilin, fragil sau lipsit de robustete,
- cap si/sau corp lipsit de compactitate, cu aspect pregnant lupoid,
- defecte de aplomb,
- coada purtata incorect,
- culori nerecomandate ale parului,
- alura defectuoasa : labe deschise rasucite spre exterior sau interior “panard” sau “cagneux” , jareti “coate de vaca”, neparalelism al membrelor, “laba de urs”, “spate de crap”, “spinare inseuata”,etc,
- par mai scurt decat normal in zona capului si/sau pe corp si/sau membre,
- agresivitate excesiva in ring sau refuzul de a se supune controlului danturii,
- slab nivel de prezentare fizica in ring, cu parul impaslit si neperiat,
- in caz de egalitate de puncte se va prefera cainele cu muscatura in foarfeca
- miscare greoaie
DEFECTE GRAVE : aceste defecte constituie baza de departajare in cazul acordarii calificativelor “Foarte Bine”, “Bine”, “Admis doar cu monta dirijata”.
- cap atipic,
- prognatism sau brevignatism,
- absenta unui alt premolar in afara celor doi premolari PM1,a unui alt molar in afara de ce doi molari M3, a unuia sau mai multor incisivi sau canini,
- urechi perfect erecte
- membre lipsite de masivitate,
- osatura fina si longilina in cazul masculilor,
- talie la limita inferioara a standardului,
- par cret sau de culare neagra ,ce acopera o suprafata mai mare de 30% din corp dar nu mai mult de 60%,
- depigmentari minore ca suprafata ale trufei, buzelor si ochilor,
- heterocromie oculara.
DEFECTE ELIMINATORII : aceste defecte constituie criteriile de acordare ale calificativelor “Satisfacator”, “Nesatisfacator” si “Exclus de la reproductie” :
- elemente morfologice ce nu apartin rasei,
- culoarea neagra,brun-roscata sau maron,
- talia sub cea minima fixata de standard,
- depigmentari masive ale trufei,buzelor si ochilor,
- monorhidie sau criptorhidie,
- lipsa parului lung.
Modificat si aprobat in Adunarea Generala a CNCCR la data de 28.01.2006 valabil si astazi in 2014
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
TARA DE ORIGINE : ROMANIA
CLASIFICAREA DUPA NORMELE FCI,UCI si AKC : Grupa II-a : Caini de tip Pinscher si Schnauzer, Molosoizi, Bouvier elvetian, caini montani. SECTIUNEA 2.2 : Molosoizi, tipul montan. Fara probe de lucru
SCURT ISTORIC: Ciobanescul Romanesc Mioritic a fost selectionat dintr-o rasa naturala existenta in Carpati.
Standardul a fost intocmit de Facultatea de Medicina Veterinara – Universitatea Agronomica Bucuresti si C.N.C.C.R., sub directa indrumare a dr. Jean Maurice Paschoud, presedintele Comisiei de Standarde a Federatiei Chinologice Internationale in anul 1998.
ASPECT GENERAL : Este un caine de talie mare, de tip molosoid, cu o structura compacta si robusta, avand o osatura puternica, tipica molosoizilor, si inspirand forta si respect. In ciuda masivitatii sale impresionante este extrem de agil, surprinzandu-si adversarii prin miscarile sale extrem de precise si foarte rapide. Este rezistent la boli si conditii de mediu si hrana dificile, fapt ce il face foarte usor adaptabil oricarui habitat.
PROPORTII IMPORTANTE : Lungimea botului este mai mica sau cel mult egala cu lungimea craniului. Inaltimea pieptului trebuie sa fie aproximativ 50% din inaltimea la greaban.
COMPORTAMENT SI CARACTER : avand un temperament calm si bine echilibrat in special in cazul aglomerarilor urbane, devotamentul sau pentru stapan il poate conduce pana la sacrificiu el necunoscand ce inseamna frica.Este foarte atasat de copii cu care este gata sa se joace intotdeauna dar va fi intotdeauna extrem de rezervat cu strainii.Curajul si devotamentul sau sunt proverbiale, numeroasele legende si povestiri proband acest lucru.Este singurul caine care poate ataca ursul cu sanse egale in lupta. Personalitatea sa puternica nu reprezinta un obstacol in calea educarii lui ramanand totusi cainele unui singur stapan.
CAPUL : masiv si complet acoperit de par cu o lungime uniforma.
1. REGIUNEA CRANIANA : masiva, avand partea frontala lata si o protuberanta occipitala proeminenta.
2. STOPUL : putin marcat.
3. TRUFA : mare, lata si neagra.
4. BOTUL : usor mai scurt (sau cel mult egal) decit craniul; puternic si drept, se ingusteaza usor catre trufa si niciodata nu este ascutit.
5. Buze: groase, puternic pigmentate. Conturul buzelor este negru, ele fiind usor coborate in partea comisurala din spate a gurii, dar nu excesiv.
6. MUSCATURA SI DENTITIA : muscatura puternica si cu o dantura bine dezvoltata este de tipul foarfeca sau cleste, de preferat in foarfeca. Absenta a doi premolari PM1 sau a doi molari M3 nu se sanctioneaza cu excluderea de la reproductie.
7. OBRAJI: nu sunt proeminenti;
8. OCHII : migdalati sunt mijlocii ca marime in raport cu craniul, asezati oblic, de culoare capruie si avand gene foarte lungi .Specific rasei este conturul negru al ochiului si al genelor.
9. URECHILE : Inserate potrivit de sus, nu prea mari, de forma triunghiulara cu extremitatile usor rotunjite si atarnand lateral pe obraji.Cand cainele este atent sau in actiune urechile capata o pozitie usor spre inapoi. Cuparea urechilor nu este permisa.
GATUL : Puternic si gros, avand o lungime medie , formeaza cu linia spatelui un unghi de 40-45 de grade.
TRUNCHIUL : Viguros si puternic, usor alungit de forma rectangulara ,de preferat trapezoidal, este foarte musculos .
1. GREABANUL : Usor proeminent.
2. SPATELE : Este foarte musculos, lat si drept.
3. ZONALA RENALA : Larga, in miscare .
4. CRUPA : Este usor inclinata, creind impresia falsa a unei marimi mai mari a zonei posterioare.
5. TORACELE : este lat , adanc si bine dezvoltat in special in partea anterioara fata, coborand pana la nivelul coatelor pe care insa nu le depaseste, masurind circa jumatate din inaltimea la greaban.
6. ABDOMENUL : usor ascendent, fara a fi foarte supt (de tip ogar)
7.COASTELE : Bine arcuite si puternice , de forma ovaloida.
COADA : Este inserata destul de sus , in repaos atarnand pana la nivelul jaretului si avand varful usor recurbat catre in sus. In actiune sau in repaos nu se admite purtarea ei curbata sau culcata pe spate. Nu se permite cuparea cozii.
TRENUL ANTERIOR : Vazut din fata si profil membrele anterioare sunt paralele, drepte cu o osatura masiva si puternica. In partea posterioara a membrelor parul nu trebuie sa formeze “panase”, el trebuind sa fie uniform ca lungime si densitate pe intreaga suprafata a membrelor .
1. UMARUL : Omoplatul lat si usor inclinat catre inapoi formeaza cu bratul o angulatie scapulo - humerala de aproximativ 100 de grade.
2. ANTEBRATUL :Drept si foarte puternic.
3. COATELE : Masive si lipite de corp nedeviate spre interior sau exterior.
4. CARPUL : Articulatie elastica si mai mult alungit .
5. METACARPUL : Usor inclinat catre inainte.
6. LABELE ANTERIOARE : Sunt de forma ovala, compacte si foarte masive, acoperite abundent cu par lung.
7. UNGHIILE : Puternice, de preferat neagra si usor tocite.
8. CUZINETII : Sunt rezistenti, grosi si de culoare neagra.
TRENUL POSTERIOR : Vazute din spate membrele sunt paralele cu aplomburile drepte, angulatii usor deschise, osatura foarte puternica si o musculatura bine dezvoltata.Prezenta eventualilor pinteni nu se considera a fi un defect, recomandandu-se insa eliminarea lor pe cale chirurgicala sub varsta de sase saptamani sau dupa ajungerea la maturitate, datorita posibilitatilor de modificare a mersului cainelui sau de accidentare nedorita si involuntara.
1. COAPSA: Lunga, lata si foarte musculoasa
2. GRASET: Unghiul femuro –tibial este de circa 105 grade
3. METATARSUL : Este usor alungit , puternic si vertical.
4. GAMBA: Suficient de lunga, cu o buna osatura , musculoasa.
5. JARETII : Plasati nu prea sus, articulatia jaretului fiind mai degraba joasa. Sunt puternici, bine angulati, nedeviati spre interior sau exterior.
6. LABELE POSTERIOARE : Sunt masive si compacte, de forma ovala fiind usor mai mici decat cele anterioare si acoperite cu par abundent de lungime mare.
7. UNGHIILE : Puternice, de preferat de culoare neagra.
8. CUZINETII : Sunt rezistenti, grosi si de culoare neagra.
ALURA : Este deasemenea o carcteristica importanta a acestei rase, fiind liber si degajata, membrele miscandu-se in planuri paralelele iar pasul intins permitand o buna acoperire a terenului . Miscarea este armonioasa, supla, bine coordonata si facila. Miscarea preferata este trapul, galopul fiind sustinut si echilibrat. Caracteristica mersului o da faptul ca datorita salelor late si a crupei, care nu este piezisa, se creaza o falsa impresie a unei marimi mai mari a zonei posterioare, acest lucru il diferentiaza de celelalte rase apropiate ca aspect general dar mult mai mici ca gabarit.
ROBA : este un alt element caracteristic si specific al rasei.
1.PARUL : Parul caracteristic este un atribut esential al rasei, fiind lung de minim 10 cm, abundent, aspru, rezistent, cu aspect latos, drept sau eventual usor ondulat. El acopera in intregime capul, gatul, corpul, coada si membrele. Subparul este des si moale in special iarna, vara fiind mai rar pentru a permite o ventilatie mai buna a pielii. In functie de anotimp si de starea de ingrijire a cainelui, parul se poate prezenta sub forma impaslita pe portiuni mai mici sau mai mari, fapt nerecomandabil in cadrul participarilor competitionale.
2.CULOAREA : Culoarea predominanta este alba sau vanata, de preferat cu pete negre, gri, cenusiu. Nu se admite culoarea neagra, brun-roscata sau maron ca si culoare de baza. Se admite o acoperire de pana la 30% cu pete de culoare neagra sau gri.Pielea este de culoare roza si poate fi pigmentata cu pete mici de culoare gri.
TALIA SI GREUTATEA:
1. INALTIMEA LA GREABAN :
Pentru masculi : minim 70 cm
Pentru femele : minim 60 cm
Nu exista limite maxime de inaltime
2. GREUTATEA :
Pentru masculi : minim 45 kg
Pentru femele : minim 35 kg
Nu exista limite maxime de greutate.
DEFECTE : Orice abatere fata de standardul prezentat mai sus va fi considerat ca un defect si va fi penalizat in functie de marimea si gravitatea abaterii.
Defectele urmatoare constituie baza de departajare in cazul acordarii calificativelor “Excelent”, “Foarte Bine”, “Admis reproductie” si “Recomandat reproductie”:
- caractere sexuale secundare prea putin marcate,
- aspect general atipic, longilin, fragil sau lipsit de robustete,
- cap si/sau corp lipsit de compactitate, cu aspect pregnant lupoid,
- defecte de aplomb,
- coada purtata incorect,
- culori nerecomandate ale parului,
- alura defectuoasa : labe deschise rasucite spre exterior sau interior “panard” sau “cagneux” , jareti “coate de vaca”, neparalelism al membrelor, “laba de urs”, “spate de crap”, “spinare inseuata”,etc,
- par mai scurt decat normal in zona capului si/sau pe corp si/sau membre,
- agresivitate excesiva in ring sau refuzul de a se supune controlului danturii,
- slab nivel de prezentare fizica in ring, cu parul impaslit si neperiat,
- in caz de egalitate de puncte se va prefera cainele cu muscatura in foarfeca
- miscare greoaie
DEFECTE GRAVE : aceste defecte constituie baza de departajare in cazul acordarii calificativelor “Foarte Bine”, “Bine”, “Admis doar cu monta dirijata”.
- cap atipic,
- prognatism sau brevignatism,
- absenta unui alt premolar in afara celor doi premolari PM1,a unui alt molar in afara de ce doi molari M3, a unuia sau mai multor incisivi sau canini,
- urechi perfect erecte
- membre lipsite de masivitate,
- osatura fina si longilina in cazul masculilor,
- talie la limita inferioara a standardului,
- par cret sau de culare neagra ,ce acopera o suprafata mai mare de 30% din corp dar nu mai mult de 60%,
- depigmentari minore ca suprafata ale trufei, buzelor si ochilor,
- heterocromie oculara.
DEFECTE ELIMINATORII : aceste defecte constituie criteriile de acordare ale calificativelor “Satisfacator”, “Nesatisfacator” si “Exclus de la reproductie” :
- elemente morfologice ce nu apartin rasei,
- culoarea neagra,brun-roscata sau maron,
- talia sub cea minima fixata de standard,
- depigmentari masive ale trufei,buzelor si ochilor,
- monorhidie sau criptorhidie,
- lipsa parului lung.
Modificat si aprobat in Adunarea Generala a CNCCR la data de 28.01.2006 valabil si astazi in 2014