www.obiectivd...?...l&ids=29510
Campionatul judeţean de câini ciobăneşti, la Cabana Ilişeşti
• ediţia din acest an, umbrită oarecum de încercările unor asociaţii chinologice de a tulbura apele încercându-se promovarea unei rase, care din punct de vedere oficial, nu există
Sâmbătă dimineaţă, în organizarea preşedintelui Clubului judeţean de câini ciobăneşti româneşti carpatini Gheorghe Bumbac, în spaţiul oferit cu generozitate de Cabana Ilişeşti, care şi-a pus la dispoziţie împrejurimile pentru această acţiune, a avut loc faza judeţeană a Campionatului naţional de ciobăneşti carpatini şi mioritici. La eveniment a fost prezent Cezar Osiceanu, preşedintele Clubului Naţional de Câini Ciobăneşti Româneşti şi arbitru internaţional.La concurs au participat circa 110 exemplare de ciobăneşti mioritic şi carpatin care au fost arbitrate conform standardelor de rasă.
Cezar Osiceanu, nu s-a ferit, în discuţiile cu presa, să amintească despre un conflict iscat în ultima vreme şi care îşi pune împrenta asupra activităţii chinologice, în special a celei din judeţul Suceava. El a explicat că Clubul naţional a omologat internaţional cele două rase naţionale - ciobăneşti carpatin şi mioritic în anul 2006. "Din păcate în zonă există o mare problemă referitoare la o pseudorasă care se doreşte să fie de fapt o varietate a unei rase balcanice. Este vorba despre aşa-zisul ciobănesc de Bucovina, o rasă inexistentă şi pentru care există în acest moment presiuni locale, care să ducă la transformarea unei rase naţionale, ciobănescul carpatin, într-o varietate a ciobănescului balcanic - bulgăresc, sârbesc şi aşa mai departe, care nu este conformă nici cu realitatea, nici cu istoria acestei rase şi a poporului român, până la urmă.
Din punct de vedere oficial nu există această varietate a rasei, există doar o singură rasă, care se numeşte ciobănescul românesc carpatin. Clubul naţional aşa a omologat pe plan intern în 1998 şi internaţional aşa a fost depusă documentaţia de recunoaştere după care a şi fost recunoscută de Uniunea Chinologică Internaţională, un factor de decizie internaţional care recunoaşte aceste rase", a explicat Cezar Osiceanu, care, pe de altă parte este optimist, în condiţiile în care se constată în acest moment un reviriment foarte puternic al rasei ciobănesc românesc carpatin, ca urmare al interesului din ce în ce mai mare al crescătorilor pentru această rasă, pentru că este şi ceva mai uşor de îngrijit datorită faptului că este cu părul scurt, faţă de ciobănescul mioritic, care necesită o îngrijire suplimentară, având părul lung. "Mioriticul este mai spectaculos şi din această cauză foarte multe exemplare au fost achiziţionate în străinătate la ora actuală însă şi carpatinul a revenit în atenţia iubitorilor de câini", a mai spus Osiceanu care a ţinut să informeze că a fost deschis un site official al clubului -
www.ciobanesti.ro, prima bază de date publică din lume care conţine peste 7000 de câini ciobăneşti româneşti a căror genealogie este înscrisă şi verificată după toate normele chinologice.
Gheorghe Bumbac, preşedintele filialei judeţene a Clubului de câini ciobăneşti carpatini a pomenit şi el despre diferendul iscat în ultima perioadă în rândul crescătorilor de câini: "Acest concurs se adresează în primul rând crescătorilor vechi, pentru că la noi în judeţ se încearcă dezmebrarea rasei ciobănescul carpatin, pentru care standardele au fost formate încă de la 1930 de către Casa Regală", a declarat Bumbac, care a mulţumit pentru prezenţă tuturor celor peste 100 de participanţi şi i-a invitat să sprijine mai departe demersurile Clubului judeţean de câini ciobăneşti român carpatin.
După jurizare, au fost desemnaţi şi câştigătorii. Astfel, la rasa ciobănesc românesc carpatin, clasa pui, premiul pentru cel mai frumos exemplar al rasei, la masculi, a fost adjudecat de căţelul Lord, aparţinând lui Vasile Blănar. La aceeaşi clasă, dar la femelă, premiul similar a fost obţinut de căţeluşa Cora, proprietatea lui Viorel Irimescu. La clasa juniori, mascul, locul I a fost câştigat de căinele Baltag aparţinând lui Codru Duceac. La aceeaşi clasă dar la femelă, "Laura", proprietatea lui I. Bârlădeanu a obţinut primul loc. La clasa adulţi, masculi, primul loc a fost adjudecat de câinele "Arcu", apaţrinând lui Ilie Ciornei care a obţinut şi titlul "Best in show". Cânele femelă Certa, aparţinând Lui Dumitru Paranici a obţinut de asemenea primul loc la această categorie. Remarcabil a fost în cadrul concursului şi câinele Căliman, aparţinând lui Vasile Blănar, care a obţinut locul III.
La concursul pentru rasa ciobănesc românesc mioritic primele locuri şi la mascul şi la femelă au fost obţinute de câinii doctorului Radu Velisar, Rock şi Samantha.
De reţinut că pe platoul din faţa Cabanei Ilişeşti, vizitatorii au avut sâmbătă prilejul să admire nu numai impozanţii câini ciobăneşti, asociaţii ale crescătorilor de păsări şi animale etalând frunoase exemplare de găini de rasă, păuni, iepuri de rasă. (Neculai ROŞCA)